Villkoren för att få ta företagslån

Om du har ett företag och behöver kapital är ett företagslån en bra väg att ta. Inte minst om du befinner dig i uppstarten och behöver köpa inventarier och annat för att komma igång. Även när du tar ett företagslån från företagslån.net sker en sedvanlig kreditupplysning innan du blir beviljad. Skillnaden mellan ett företagslån och ett privatlån för privatpersoner är att du kan behöva visa upp affärsplan, budget och din årliga omsättning för att banken ska ge med sig.

Säkerhetsaspekter
Precis som privatlån kan också företagslån innebära att du får låna utan säkerhet. Detta medges dock bara upp till en viss procent av din årliga omsättning, oftast inte mer än 10%. Efter belopp som dessa ska du ha någon form av säkerhet. Detta behöver också de flesta företag eftersom företag i generell mening ofta behöver mer pengar än en privatperson. Vad kan då säkerheter vara?

• Kundfakturor
• Fordon
• Inventarier
• Fastigheter
• Varulager
• Maskiner
• Företagsinteckningar
I andra hand går det också bra att ha någon som går i borgen för företaget men det brukar vara rekommenderat att också använda säkerheter i form av ovanstående exempel framför en borgenär. Du vet aldrig om det kan uppstå problem och även denna person får finansiella svackor och har svårt att betala tillbaka en dag. Ett aktiebolag har dock som regel ofta en så kallad ägarborgen medan en enskild firma har firmans ägare som går i personlig borgen och därmed blir personligt ansvarig för skulderna.

Normalt har ett etablerat aktiebolag fler säkerheter än en nyuppstartad egenfirma. Det säger sig självt. Det gör också att det kan bli lättare för den typen av företag att få lån. Du kan dock vända dig till Almi som hjälper nya företagare att etablera sig på marknaden samt att ge dem råd och att låna ut en summa pengar till dem.

Så mycket brukar företag låna
Ett företag som behöver pengar kan låna alltifrån småsummor till riktiga miljonbelopp. Något däremellan är vanligare för medelstora företag men allt har som sagt betydelse för vad pengarna ska gå till. Det kan vara en viktig investering, ett köp av ett annat företag eller en hjälp i starten. Småföretagare brukar som regel låna mellan 1 till 4 ggr sin årsomsättning och större företag mer om det behövs.

Tänk på att ju mer detaljerad affärsplan du har desto mer har banken att gå efter och desto lättare är det för att få ett företagslån. Du ska också visa upp bokslut, slutresultat, anställda, eventuellt vilka leverantörer du samarbetar med och allt annat som kan vara av värde för banken. Banken kan också komma att kontakta dig om de vill att du visar upp ytterligare dokument.

Undvik extra kostnader vid företagslån
Som företag är det viktigt att ha stenkoll på företagets kostnader. Det betyder att om ditt företagslån kommer med en massa dolda avgifter och kostnader så kan det skapa problem. Du står ju redan med en mängd olika kostnader varje månad som ska betalas och ditt syfte är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Då måste du granska varje låneerbjudande i sömmarna för att se vilket som är det bästa för just ditt företag. Du måste planera ordentligt för ditt likviditetsbehov, inte minst om du har anställda vars löner du ska betala ut.